DEKAN'DAN PEYGAMBERİMİZİ DİNLEDİLER

Okuduğunuz haber
MEZARLAR DİRİLER İÇİNDİR

HAYALDİ GERÇEK OLDU

Anasayfa   /    Güncel    /    MEZARLAR DİRİLER İÇİNDİR

MEZARLAR DİRİLER İÇİNDİR

Yenifakılı Belediye Başkanı Soner Yalçın, kendisini eleştirenlere cevap verdi:

GÜNCEL      15 Kasim 2019 - 15:04     2

MEZARLAR DİRİLER İÇİNDİR

İYİ Parti Yenifakılı Belediye Başkanı Soner Yalçın, ilçenin en büyük ihtiyacı olan mezarlık sorununu Belediye ve hayırseverlerin katkısıyla genişletti. Modern ve hiçbir masraftan kaçınılmayan genişletme çalışmaları çerçevesinde yaklaşık 300 mezar ilave eden Yalçın, kendisine yöneltilen, “Biraz da diriler için çalış” sözüne, “Mezarlıklar diriler içindir. Ölenler ne görür, ne de duyar” yanıtını verdi.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nde İYİ Parti’den Yenifakılı Belediye Başkanı olarak seçilen Tarihçi, Araştırmacı – Yazar, Antropolog Soner Yalçın, kıt kanaat imkanlarla yürüttüğü çalışmalar sonrası ortaya koyduğu eserlerle örnek olmaya devam ediyor.
Görevi devraldığı günden itibaren tasarrufa yönelen, israfı önleyerek Belediye kasasını çaka çaka dolduran Başkan Soner Yalçın, ilçenin acil sorunlarını da bir bir çözerek halkın bir kez daha takdirini topladı.
Su başta olmak üzere, çöp, kaldırım, çevre düzenlemesi gibi çalışmaların yanında Yenifakılı’nın en acil ihtiyacı olan mezarlık sorununu ortadan kaldırmak için çalışma başlatan Başkan Yalçın, hiçbir masraftan kaçınmayarak mezarlığa ilave olarak 300’e yakın mezar kazandırdı.
Andezit taşından yapılan ve ilçe halkına satışa sunulan mezarlar ilçe halkı tarafından kısa sürede talep görürken Başkan Yalçın, “Mezarlar ölüler için değil, diriler içindir” dedi.
İlçe halkının zaman zaman kendisini eleştirdiğini ve “Başkan biraz da diriler için çalış” sözlerine cevap veren Başkan Soner Yalçın, “Yaz olsun kış olsun, bir cenaze olduğu zaman hem mezarı kazmak zor, hem de meşakkatli oluyordu. Toz duman içinde insanlar sevdiklerini defnediyordu. Sevdiğimiz insanlar için böylesi hizmetler az bile” diye konuştu.
GENİŞLETMEK YALÇIN’A NASİP OLDU
Yenifakılı Belediye Başkanı Soner Yalçın sözlerini daha sonra şöyle sürdürdü:  “Yenifakılı’nın bir mezar sorunu vardı. 30 yıldır mezarlık bitti, bitecek dendi, yeni bir mezarlık yapalım dendi. Bunun için zaman zaman 3 belediye başkanlığı döneminde yer arandı, bir türlü hayata geçirilemedi ve bugüne kadar gelindi.
 Yenifakılı mezarlığı bizim de tespitlerimiz arasındaydı. Yeni mezarlık yapılması için hayırsever hemşerilerimiz tarafından Boğazlıyan yolu üzerinde bulunan arsalardan bağış yapıldı. Biz düşündük Yenifakılı çok nüfus alan bir yer değil. Bilakis bugüne kadar kaybetmiş gözüküyor. 
Gördük ki mevcut tarihi mezarlığımız genişletilebilir, yeni mezarlıklar yapılabilir. Yeni mezarlık yapmamamızın bir sebebi var. Dedesi burada, babası belki burada, bir yakını başka mezarlıkta. Bizim bayram geleneğimizde bayram öncesi ve sonrası mezar ziyaretleri yapılır. Mezar ziyaretinde dedesini burada ziyaret edecek babasını araca binip başta mezarlıkta ziyaret edecek. 
300 MEZAR İLAVE EDİLDİ
Burası yerleşik olarak büyük bir kent değil. Bunu burada 40-50 yıllığına sağlayabilir miyiz diye düşündük, eski mezarlık bölgesinde çalışma başlattık. Gördük ki, mezarlık genişletilirse Yenifakılı bir 50 yıl daha bu mezarlıkla idare eder. Biz de bunu yaptık, genişlettik. Yeni duvarlar çektik. İçerisinde 270-300 arasında mezar yaptık. 
Mezarlarımız andezit taşından. Eşmesi, örmesi ve kapakları dahil 500 TL’ye, taşı ve ustalığı ise 600 TL.’de. Toplamda bin 100 TL’ye her şeyi bitmiş mezarlıkları imal ettik.
Hem önümüzdeki 30-40 yıl içinde Yenifakılı’da bir mezar sorunu olmayacak, hem de medeni bir topluluğa yaraşır bir mezarlık inşa etmeye çalıştık. 
Ben şöyle diyorum; Sağ iken çok sevdiğimiz, itibar ettiğimiz insanları defnederken üzülüyorduk, tozun dumanın içinde bir an önce kapatalım üstünü diye. 
İLÇENİN TEMEL İHTİYACIYDI
Yeni mezar yerleri ile sevdiğimiz insanlarla güzel ayrılmak istedik. Medeni bir ortamda, sevdiklerimize dualar ederek son görevimizi yerine getirmiş olacağız. Ayrıca yaz kış eşmesi sorun oluyordu. Mezar eşicileri artık azaldı. Aralara araç girmiyor. Bu temel bir ihtiyaçtı. 
“Başkan biraz da sağlarla uğraşsın” diyorlar. Mezarlıklar ölüler için değildir, ölüler duymaz. Bunu sağ olan insanlar için yapıyoruz. Ziyaretlerini daha medeni bir ortamda yapsınlar diye. Bu sebeple mezarlığın içerisine gördüğünüz gibi bir mescid yaptık. 
Taşla tarihi bir değeri olabilecek mimari bir yapı şeklinde. Hem hanımlar hem de erkekler için bir mescid oldu. Yine tarihi mimari ile bir şadırvan yaptık. Bunları yaparken hayırseverlerimizin de büyük katkısı oldu. Ayrıca, taziyeyi de bu alanda yapacağız inşallah.”
 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

Toplam 2 yorum yapılmış.

yakup cansev
Yenifakılımızın ihtiyacı çok. Bu da bir ihtiyaçtı. Örneği olmayan değişik işler yapılınca kolay alışılmıyor. Zamanla 'Anana Babana Rahmet' diyeceklerdir. Kolay gelsin.
5 Yıl önce
BOZKIRIM
Yenifakılımızın ihtiyacı çok.. Bu da bir ihtiyaçtı. Örneği olmayan değişik işler yapılınca kolay kabullenilmez. Kullanıldıkça, zamanla, 'Babana Anana Rahmet' diyeceklerdir. Kolay gelsin.
5 Yıl önce

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ