Çiftçiye 8 bin ton motorin avansı

Okuduğunuz haber
AKAY NEREDE, ÇİFTÇİ ORADA…

Turhal’da bayram havası

Anasayfa   /    Güncel    /    Akay nerede, Çiftçi orada…

Akay nerede, Çiftçi orada…

Aylardan Aralık, yıllardan 2010…

GÜNCEL      01 Ekim 2018 - 21:09     0

Akay nerede, Çiftçi orada…

Aylardan Aralık, yıllardan 2010…
2006’da Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nın açılışına bir o kadar sevinen pancar üreticilerinin, 4 yıllık aradan sonra hüzne dönüşeceği tarihtir Aralık 2010…
Gidişattan memnun olmayan, teslim ettiği pancarın ücretini nasıl alacağını kara kara düşünen üreticinin, emekçinin duasının kabul olduğu tarihtir 27 Aralık 2010… O buhranlı günleri hatırlamayanınız yoktur.
Mevcut yönetimin el çektirilmesi sonrasında Tarım Bakanlığı tarafından görevlendirilen ve daha sonra Bakanlık’ın önermesiyle Mahkeme tarafından Kayyum olarak atanan Başkan sayın Hüseyin Akay ve 4 kişilik yönetim kurulu üyesi fabrikalarda yeni bir dönem başlattı.
Bu tarih; çiftçinin geleceğine, şansının güleceğine, hasatlarının bereketleneceğine ve ürünlerinin katbekat karşılık bulacağına dair düşülen nottur.
Devlet ciddiyetini, bilgi, birikim ve tecrübesini, adaletini, iddiasını, hedeflerini bir bir yansıtan Başkan sayın Akay, fabrikaların, üreticinin, çiftçinin, bölgenin geleceği için bir şans, bir nimettir aslında.
Büyük sıkıntılar içerisinde olan fabrikaları baştan aşağı yeniden dizayn eden, israfı önleminin yanında, el emeğinin alın terinin karşılığını fazlasıyla ödeyen Başkan Akay’a ne kadar teşekkür edilse azdır.
Göreve başladığı günden itibaren; gecesini gündüzüne katan, ilk 9 aylık sürede fabrikanın 600 milyon liralık borcunun bankalar ve yapılandırılan vergiler dışında kapatan, çiftçi başta olmak üzere esnafa olan borçları sıfırlayan Başkan sayın Akay, onca tazyiklere, onca tacizlere karşı yılmadı, boyun eğmedi. Hep bildiği doğruda giderek, yaptığı her hamlede “Allah’ın rızası”nı aradı Başkan Akay…
“İçtiği bir bardak çayın dahi parasını ödeyen”, fabrikanın, çiftçinin kuruşunun zayi olmasına göz yummayan sayın Başkan, “Ben, çiftçimin cebine daha fazla nasıl para koyarım. Onların girdilerini azaltır, gelirlerini nasıl artırırım hesabını yaptı” yıllardır. 
Sıkıntılar içerisinden sıyrılıp geleceğe güvenle bakan, 2 yıllık süre zarfında rekor üstüne rekor kıran, Türkiye’de imtiyazlı hale gelen pancar üreticileri, “Yaptıklarını yapacaklarının teminatı” olarak gördükleri  sayın Hüseyin Akay’ı yapılacak seçimde aday etmek için büyük mücadele verdi, çaba sarfetti.
25 Haziran 2013 günü gerçekleştirilen seçim öncesinde Başkan Akay’ı zor da olsa ikna eden çiftçi, bu kez sayın Başkan için Kayseri’ye akın etti. Rekor sayılacak düzeyde 5 ilden gelen pancar üreticileri, sayın Akay’ı, 8 bin 781 oy’la Başkanlık görevine getirerek, “Akay varsa, sorun yok” sloganları attı.
O günlerde Akay’ın karşısında rakip olan ve 7 bin 211 oy alan Mahmut Çeçen, Akay Liderliği’ndeki Yönetim’in çalışmasından performansından, adaletli yönetim anlayışından etkilenerek, “kayıtsız, şartsız ve ön koşulsuz destek” açıklaması yaparak, “Sayın Akay varsa sorun yok” mesajını verdi.
25 Mayıs 2017 günü yapılan seçimde ise sayın Akay’a olan destek bu seçimde 13 bin 904’e çıktı.
Aradan tamı tamına 8 yıl geçti…
Her keste, her kesimde sıkıntılar varken, halinden memnun olan tek sektör pancar üreticileri kuşkusuz. Diğer illerdeki üreticiler pancar bedellerini Nisan sonunda alırken, Kayseri Şeker’e bağlı çiftçiler Aralık ayında alarak rekor kırıyor. Hükümetin açıkladığı fiyata ilave olarak ton başına 10 TL. alarak rekor kırıyor. Avanslar sayesinde faizden kurtulan çiftçiler rekor üstüne rekor kırıyor. “Pancar ekmesem de yerine nohut, mercimek gibi bakliyat üretsem” diyen çiftçiler rekor kırıyor. “Buğdayımı tüccara değil de lisanslı depoculuğa teslim edeyim, değerlenince satarım” diye düşünen çiftçiler rekor kırıyor.
Fabrikaların darboğazlardan geçerek, yeni fabrikalar katılmasıyla Türkiye’de büyük sükse yapan pancar üreticileri rekor üstüne rekor kırıyor. Bundan 10-15 yıl evvelinden dağa çekilen pancar küspesinin şu anki ederi, rekor kırıyor.
Başkan sayın Hüseyin Akay liderliğinde kırılacak rekor bırakmayan pancar üreticileri de elbette ki, Rekortmen Başkan’a rekor destek veriyor. Akay’a olan sevgiyi önceki gün Turhal Şeker Fabrikası açılışında görmüşünüzdür sanırım. İster Boğazlıyan, ister Kayseri ve isterse Turhal’da olsun açılış elbette ki, pancar üreticileri akın edecek. Çünkü biliyorlar ki, Akay nerede çiftçi orada. 
Doğru bir… Hedef bir… Aklın yolu bir…

KİM KİMDİR?
•    “Ayakkabımı boyatayım” derken namazı kazaya bırakan Eski Seçilmiş? 
•    Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, avuçlarını açıp, “Ne olursun adamı hasta etme” diye duada bulunan Esnaf?
•    Yeniden aday edilmesi için Akdağmadeni yolunu tutacak olan Seçilmiş?
 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ