OVAKENT BİZİM SEVDAMIZ

Okuduğunuz haber
NEVRUZ FATİH’TE BİR BAŞKA GÜZEL

BOĞAZLIYAN’I İHYA EDECEĞİZ

Anasayfa   /    Güncel    /    NEVRUZ FATİH’TE BİR BAŞKA GÜZEL

NEVRUZ FATİH’TE BİR BAŞKA GÜZEL

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı nedeniyle ilçemiz Fatih İlkokulunda kutlama programı düzenledi. Şenlik havasında geçen kutlamalar sonunda katılımcılara ikramlarda bulunulurken, baharı müjdeleyen nevruzun birlik ve beraberliğe vesile olması temennisinde bulunuldu.

GÜNCEL      22 Mart 2019 - 19:03     0

NEVRUZ FATİH’TE BİR BAŞKA GÜZEL

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı ilçemizde coşku içerisinde kutlandı.
Boğazlıyan Fatih İlkokulunda düzenlenen etkinlikte, Nevruz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlama programına; Boğazlıyan Kaymakamı Davut Sinanoğlu, Belediye Başkanı Hamdi Erdal, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahin, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Şimşek ile siyasi parti ilçe başkanları, AK Parti Boğazlıyan Belediye Başkan adayı Gökhan Coşar, CHP Boğazlıyan Belediye Başkan adayı Ali Ayık ve MHP Boğazlıyan Belediye Başkan adayı İbrahim Tamer ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Kutlama etkinliklerinde örs üzerinde demir dövme geleneğinin yaşatılması ve yumurta tokuşturma yarışmaları ile devam ederken, etkinliklerde halay çekildi, Nevruz ateşinin yakılmasının ardından katılımcılar yanan ateşin üzerinden atlayarak Nevruz coşkusuna ortak oldu.
Kutlama programında konuşan Fatih İlkokulu öğretmeni Sevim Bakır, "Anadolu'da Sultan Nevruz, Mart dokuzu gibi adlar verilen Nevruz, farklı yörelerde değişik biçimlerde kutlanır. Çiftçilikle uğraşın yoğun olduğu yörelerde bir tür bolluk ve bereket töreni olma özelliği de taşımaktadır.
Nevruzda önceden hazırlanmış olan çöreklerle mezarlık ziyaretine gidilir, ölüler ziyaret edildikten sonra orada çörekler yenilirdi.
Osmanlı Devleti zamanında Nevruz gününe özel bir önem verilmiştir. Padişahlara Nevruz günleri "nevruziye" adı verilen kasideler sunulurdu. Bu kasidelerde ağaçların yeşermesi, çiçeklerin açması, havanın ısınması gibi konulara yer verilirdi.
Doğu Anadolu halkı için sadece Nevruz günü değil, Nevruz gecesi de kutsallık taşımaktadır. Herkes güzel ve yeni elbiseler giyerek yeni yıla hazırlanır. Evlerde yemekler yapılır, karşılıklı ziyaretlerde bulunulur. Nevruz günü ziyaretler esnasında çeşitli yemeklerden oluşan sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, boyalı yumurtalar tokuşturulur ve büyük ateşler yakılır.
Her toplumun kendine özgü nedenlerle kutladığı Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla canlılığını günümüzde de sürdürmektedir" ifadelerinde bulundu.


 

Etiketler

#Boğazlıyan

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ