Teşekkürler Baran’a

Okuduğunuz haber
KOCAKAYA’DAN BİLİME KATKI

Evden hırsızlık yapan 4 şüpheliden 2’si tutuklandı

Anasayfa   /    Güncel    /    Kocakaya’dan bilime katkı

Kocakaya’dan bilime katkı

Bozok Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kocakaya, Yozgat Çamlık Milli Parkı’nda incelemelerde bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kocakaya, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde, türüne hiç raslanılmayan 3 mantar türü keşfettiklerini söyledi.

GÜNCEL      06 Agustos 2021 - 16:02     0

Kocakaya’dan bilime katkı

Bozok Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksek Okulu tarafından, Yozgat’ın ve ilçelerinin tabiat yaşamını oluşturan endemik, nadir, nesli tehlike altında olan ve ekonomik değeri olan türlerin belirlenmesi amacıyla başlatılan biyolojik çeşitlilik çalışmaları devam ediyor.  

DEĞERİNE DEĞER KATTI
Bünyesinde 400-500 yaşında Karaçam türünü barındıran, içlerinde endemik durumunda bulunan onlarca mantar türünü yaşatan,  Yozgat’ın gözbebeği, botonik bahçemiz,  Türkiye’nin ilk milli parkında, türüne hiç rastlanılmayan bir mantar türü tesbit edildi.
Ülkemizin orman varlığını ciddi derecede tehdit eden orman yangınları nedeniyle, gece gündüz demeden nöbet tutulan Çamlık Milli Parkı’nda bulunan yeni kayıt durumunda olan mantar türünün varlığı bilim dünyasını heyecanlandırdı. Yapılan bilimsel çalışma ile botanik bahçemiz Çamlık Milli Parkı’mızda endemik mantar türüne bir yenisi eklenmiş oldu.
BAŞARI ULUSLARARASI DERGİDE
Bozok Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kocakaya tarafından yürütülen çalışma sonucunda, Türkiye’nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlık Milli Parkında, Türkiye için yeni kayıt durumunda olan 3 likenikol mantar türü keşfedildi. Tespit edilen türler Uluslararası SCI indekslerince taranan MYCOTAXON dergisinde yayınlandı.
TEBRİKLER KOCAKAYA
Yozgat Çamlık Milli Parkında saha incelemesine çıkan Üniversitemiz Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kocakaya, toplanan örneklerle yaptığı çalışmalar sonrası Kocakaya, 3 likenikol mantar örneğinin Türkiye’den tespit edilemeyen mantar türü olduğunu tespit etti.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Bozok Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kocakaya, Çamlık Milli Parkı’nın liken florasının belirlenmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.
SAHA ÇALIŞMALARIMIZ MEYVESİNİ VERİYOR
Likenikol mantarların halk arasında yosun olarak bilinen likenler üzerinde yaşamaya adapte olmuş mantarlar olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Kocakaya, “Likenikol mantarlar korunmuş ve havası çok temiz olan yerlerde bulunuyor. Yozgat Çamlık Milli Parkında yaptığım arazi çalışmaları sonucunda 3 likenikol mantar örneğini teşhis ettim.  Yaptığım çalışma sonrası bu mantarların daha önce Türkiye’de tespit edilemeyen 3 mantar türü olduğu ortaya çıktı. Yaptığımız literatür çalışmaları ile de Didymocyrtis epiphyscia, Lichenochora weillii ve Lichenoconium xanthoriae türlerinin doğruluğunu kesinleştirdik. Uluslararası Mycotaxon dergisinde uzman hakemler tarafından makalemiz kabul edilerek yayınlandı. Bu tür bilimsel çalışmalarımız bundan sonrada devam edecek” dedi.
BOZOK SÖZ SAHİBİ
Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ’da,  Türkiye’de tespit edilemeyen 3 mantar türünün Üniversitemiz Öğretim Üyesi tarafından tespit edilerek Uluslararası Mycotaxon dergisinde yayınlanmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Rektör Karadağ, “Araştırma geliştirme ve bilimsel çalışmalarla adından her alanda söz ettiren üniversitemiz bundan sonra da yapacağı yeni çalışmalarla adından sıkça söz ettirecektir. Çalışmayı başarı ile yürüten Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kocakaya’yı tebrik ediyor başarılar diliyorum.” dedi.

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ