GÖNÜLLERE SEFER VAR, 14 MAYIS’TA ZAFER VAR

Okuduğunuz haber
TEKNOFEST’İN BİR’İNCİSİ BOĞAZLIYAN

İŞ BİRLİĞİ GÜÇ BİRLİĞİ

Anasayfa   /    Güncel    /    TEKNOFEST’İN BİR’İNCİSİ BOĞAZLIYAN

TEKNOFEST’İN BİR’İNCİSİ BOĞAZLIYAN

Boğazlıyan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) TEKNOFEST 2023’de İstanbul’dan birincilik ödülü ile döndü

GÜNCEL      04 Mayis 2023 - 00:51     0

TEKNOFEST’İN BİR’İNCİSİ BOĞAZLIYAN

Boğazlıyan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM)’de eğitim gören 6’ncı sınıf öğrencisi Duru Dağıstanlı, geliştirdiği proje ile TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen yarışma da 26 bin proje arasından “Engelsiz Yaşam Kategorisi”nde birinci oldu. Boğazlıyan Kaymakamı Recep Aydın, Yarışmaya katılım sağlayarak büyük başarı elde eden ve Türkiye Birincisi olan Duru Dağıstanlı ve öğretmeni Samet Cengiz’i makamında ağırlayarak, tebrik etti.

İstanbul’da gerçekleştirilen TEKNOFEST 2023'te Engelsiz Yaşam Teknolojileri kategorisinde 26 bin başvuru arasından Boğazlıyan Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Samet Cengiz ve öğrencisi Duru Dağıstanlı’nın projesi Türkiye birincisi oldu.
İLK TEBRİK KAYMAKAM AYDIN’DAN
Boğazlıyan Kaymakamı Recep Aydın, TEKNOFEST2023 Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması kategorisinde katılım sağlayarak büyük başarı elde eden ve Türkiye Birincisi olan Duru Dağıstanlı, Öğretmen Samet Cengiz, Bilim Sanat Merkezi Müdürü Şerafetti Uçar ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Şimşek’i canı gönülden tebrik edip, başarılarının devamını diliyorum"  dedi.
Yapmış olduğu proje hakkında Kaymakam Recep Aydın’a bilgi veren Duru Dağıstanlı şunları söyledi: “Boğazlıyan Bilim ve Sanat Merkezi 6. Sınıf öğrencisiyim. Ben projemde omurilik felci geçirmiş bireylerin yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçladım. Omurilik felci geçirmiş olan bireyler yalnızca başlarını hareket ettirebilen ve boyundan aşağısı felç olan bireyler. Bu nedenle yaşamlarını yatalak olarak devam ediyorlar. Ancak onlarında özgürce dışarıya çıkmalarını sağlamak için bu şekilde bir tekerlekli sandalye tasarladım. Tekerlekli sandalyem kask ve tekerlekli sandalyeden oluşmaktadır. Birey kaskı başına taktığında baş hareketlerine göre sensörler vasıtasıyla sandalyeyi istediği yöne hareket ettiriyor. Bizim belirlediğimiz mesafe sensörleri sayesinde ileri ve geri hareket kabiliyeti sağlıyor ve durmasını sağlıyor. Birey sandalye üzerinde bayılır ise bilincini kayıp ederse yada uyursa araç bunu fazla eğim olacağı için sensörler sayesinde algılıyor ve duruyor. 
PROJEMİ GELİŞTİRDİM
Üzerinde çalışmış olduğum bir proje idi. Daha sonrasında TEKNOFEST’te başvurduk. İki adet rapor sürecinden geçerek İstanbul’a davet edildim. 26 bin proje arasında yüz proje seçilmişti. Benim kategorimde 32 proje arasından birinci seçilerek tekrardan okulumuza döndük. 
Emeği geçen herkese desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Buradan hepsine selam gönderiyorum.
HER TÜRLÜ TEKNOLOJİYİ DÜŞÜNÜLEREK TASARLADIM
Güneş enerjisi ve kablosuz şarj ile de şarj olabiliyor. Güneş enerjisini iki adet güneş paneli ile sağladım. Panellerimiz güneş enerjisinin olduğu saatlerde açık. Güneş enerjisinin düşük olduğu zamanlarda ise kapalı duruyor. Bu sayede güneşin veriminden en iyi şekilde faydalanmış oluyoruz hem de sağdaki ve soldaki engellere çarpmayı en aza indirmiş oluyoruz. Kablosuz şarj istasyonlarımız sayesinde aracım kablosuz olarak ta şarj olabiliyor. Şarj istasyonları hastanelere avmlere ve engelli bireyler için düzenlenmiş istasyonlara yerleştirilirse engelli birey rahatlıkla aracını şarj edebilir. Dengeleyici koltuk sistemi sayesinde koltuğun düz kalmasını sağlıyor. Tamamıyla baş hareketlerine bağlı olarak çalışıyor. 
ARKADAŞI ESİN KAYNAĞI OLDU
Bu projedeki esin kaynağım, benim daha önce tanışmış olduğum bir arkadaşım omurilik felci geçirmişti. Bu arkadaşıma böyle bir  tekerlekli sandalye yapmak istedim.”
Öğretmen Samet Cengiz de, yürüttükleri çalışma hakkında şunları söyledi:
“Bilim Sanat Merkezimizde öğrencilerimizin üst düzey düşünme becerilerini geliştirmek için öğrenme ortamlarını dizayn etmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızın günlük hayatta var olan problemlere kayıtsız kalmaktansa o problemlere çözüm önerisi üretecek düzeyde proje geliştirmeleri için elimizden geleni yapıyoruz.”
Boğazlıyan Kaymakamı Recep Aydın, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“TEKNOFEST gibi bir yarışmada 26 bin proje arasından ilçemizin ve ilimizin projesi gerçekten gurur verici. Öncelikle hocamıza, ve kızımıza tebriklerimizi iletiyor, başarılarının devamını diliyorum. İnsanlara faydalı işler yapmak lazım. İnsanlar için hocamız ve kızımız çok faydalı bir buluş yaptılar. İnşallah bu aşamadan sonra patent ve seri üretim ve nihayetinde de insanlara faydalı olduğunu gördüğümüz zaman çok daha mutlu olacağız. Bizimde her zaman bu tip projeleri desteklememiz gerekiyor. Bu buluşun patent alımı ve üretim aşamasına geleceği günleri heyecanla bekliyorum. İnşallah o günleri de hep birlikte görmüş oluruz.  İlimiz ve ilçemiz adına emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”


 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ