COŞAR: GENÇLER GELECEĞİMİZ

Okuduğunuz haber
EMANET İŞİNİN EHLİNDE

EĞİTİM BİR SEN’DEN KAN BAĞIŞI

Anasayfa   /    Güncel    /    EMANET İŞİNİN EHLİNDE

EMANET İŞİNİN EHLİNDE

Turhal Şeker Fabrikası 86’ncı kampanya açılış törenine katılan Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Başkan Hüseyin Akay’a övgüler yağdırdı

GÜNCEL      30 Eylül 2019 - 23:52     0

EMANET İŞİNİN EHLİNDE

Lideri olduğu; Kayseri, Boğazlıyan ve Turhal Şeker Fabrikaları’nı sektörün zirvesine taşıyan, pancar üreticilerine ilkleri yaşatan, ülke ekonomisinin yanında istihdama büyük katkı sağlayarak büyük övgülere mazhar olan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’a bir övgü de Varlık Fonu’ndan geldi. Turhal Şeker Fabrikası’nın 86’ncı kampanya açılış törenine katılan Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, “Tören öncesi Fabrikayı gezdim, çalışanların heyecanını gördüm, Çiftçilerin, Yöneticilerin heyecanını, sahiplenmesini gördüm “Turhal Şeker, İşinin ehlindedir” dedi.
Büyük sıkıntılar içerisinde bulunan Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikaları’nı; kararlı, istikrarlı, tutarlı ve adil bir şekilde yöneterek hem fabrikalarına, hem de pancar üreticilerine rekor üstüne rekor kırdıran, bünyesine Türkiye’nin ilk şeker fabrikalarından birisi olan Turhal’ı da dahil eden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’a bir övgü de Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez’den geldi.
Turhal Şeker Fabrikası’nın 86’ncı Kampanya açılış törenine katılan Sönmez, “Tören öncesi Fabrikayı gezdim, çalışanların heyecanını gördüm, Çiftçilerin, Yöneticilerin heyecanını, sahiplenmesini gördüm “Turhal Şeker, İşinin ehlindedir” dedi.
Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü; Varlık Fonun ilk toplantısında, “İşi ehline veriniz İnsanlar arasında da adaletle karar veriniz.(Nisa-58.Ayet) diyerek başladık. Bugün itibarıyla Turhal Şeker Fabrikası işinin ehlindedir. Başındaki yöneticiler de adaletle karar veriyor. Çiftçilerin hakkını fazlasıyla veriyor. Daha da verecek. 
Türkiye Varlık Fonu Kayseri Şeker ve İştiraklerinin %11’lik hissesine sahiptir. Bundan dolayı Varlık fonu Kayseri Şeker’in her zaman yanındadır Yanında olmaya da devam edecektir.”

Kayseri Şeker’e ait üç şeker Fabrikasından birisi olan Turhal Şeker Fabrikası 86 nci kampanya dönemini büyük bir coşku içerisinde bayram havasında başlattı. Dünya Kur’an-ı Kerim okuma birincisi hafız Selman Okumuş ’un Kuran tilaveti, Turhal yöresi halk oyunları ekiplerinin gösterileri kampanya açılış törenine ayrı bir renk kattı.
ORTAK PAYDA TURHAL OLDU
Turhal Şeker Fabrikası kampanya açılış törenine; Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, AK Parti Tokat Milletvekili Av.Mustafa Arslan, MHP Tokat Milletvekili Av.Yücel Bulut, Türkiye Varlık Fonu genel Müdürü Zafer Sönmez, Tokat Belediye Başkanı Av.Eyüp Eroğlu, Turhal Kaymakamı Ali Gökay, Turhal  Belediye Başkanı İlker Bekler, Yıldızeli Başsavcısı  Turhal Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Demirel, Tokat ve Turhal İlçe Protokolü, Ak Parti, MHP, İl ve İlçe Başkanları, CHP İlçe Başkanı, Şarkışla ve Turhal komşu Belediye Başkanları, Erciyes Üniversitesi ve Gazi Osman Paşa Üniversitesinden akademisyenler, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdür ve Genel Müdür yardımcıları, Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Cemal Sunulu, Şeker İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İbrahim Dayı, Kamu ve Özel Bankaların temsilcileri, Nakliyeciler ve Taşıyıcı Kooperatif temsilcileri, Ziraat Odaları, Muhtarlar, Amasya, Yozgat, Kayseri, Tokat ve Sivas il ve İlçelerden gelen Pancar Çiftçileri katıldılar.
SÖNMEZ: TURHAL ŞEKER, İŞİNİN EHLİNDEDİR
Kampanya açılış töreninde konuşan Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Tören öncesi Fabrikayı gezdim, çalışanların heyecanını gördüm, Çiftçilerin, Yöneticilerin heyecanını, sahiplenmesini gördüm “Turhal Şeker, İşinin ehlindedir” dedi.
Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü; Varlık Fonun ilk toplantısında, “İşi ehline veriniz İnsanlar arasında da adaletle karar veriniz.(Nisa-58.Ayet) diyerek başladık. Bugün itibarıyla Turhal Şeker Fabrikası işinin ehlindedir. Başındaki yöneticiler de adaletle karar veriyor. Çiftçilerin hakkını fazlasıyla veriyor. Daha da verecek. 
Türkiye Varlık Fonu Kayseri Şeker ve İştiraklerinin %11’lik hissesine sahiptir. Bundan dolayı Varlık fonu Kayseri Şeker’in her zaman yanındadır Yanında olmaya da devam edecektir. Göreve geldiğimde ilk ziyaretimi Kayseri Şeker Fabrikasına yaptım. Şimdi de Başkanımızın daveti üzerine Turhal Şeker Fabrikasına geldim. Kayseri ve Turhal Şeker Fabrikalarındaki çalışanlar Fabrikasına o kadar sahiplenmişler ki, Turhal da işletmeyi gezerken gördüm 1934 den kalma difüzyon ünitesini çalıştırmayı başarıp verimliliği artırmanın hesabını yapıyorlar. Ben tüm çalışanlar ve yöneticiler teşekkür ediyorum.”
VALİ BALCI: GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ
Kampanya açılış töreninde konuşan Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı ‘Bunlar Turhal, Tokat ve Türkiye adına geleceğe umutla bakmamızı sağlayan güzel etkinlikler. Bu fabrika doğusuyla batısıyla, kuzeylisiyle güneylisiyle büyük bir mücadele verilerek kurulmuş. Milletimizin alın teri ve yüz akıyla bugüne gelmiş bir fabrika burası. Türk milletinin ortak bir fabrikası. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi ifade etmek isterim” dedi.
Biz çiftçinin üreticinin dostuyuz diyerek sözlerine devam eden Vali Dr. Ozan Balcı, ‘Tokat tarım memleketi bizim de tarıma omuz vermemiz lazım.  Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 2023, 2053, 2071 hedeflerine giderken tarımda, ulaşımda, enerjide, eğitim ve sağlıkta kısacası yaşamın her alanında gelişirken bizimde gelecek nesiller için bir şeyler yapmamız lazım. Onun için Türkiye’nin önünün çok açık olduğuna inanıyorum. Türkiye bu coğrafyanın parlayan yıldızıdır. Bundan sonrada böyle olacaktır. 
BALCI: BİZ ÇİFTÇİNİN, ÜRETİCİNİN DOSTUYUZ
Türk milleti çalışkan, fedakar, geleceğine aşkla, şevkle bağlıdır. Eli öpülesi bir millettir. Bu fabrikayı da yoktan var etmiştir. Tokat bir tarım memleketidir. Biz çiftçinin, üreticinin dostuyuz. Bizim ana gayemiz çiftçiyi zenginleştirmek, onların cebine para koymak ve her zaman onların yanında olmaktır. 
Tokat’ın sulama göletlerinin bitmesiyle Tokat’ın tarımsal hasılası iki katına çıkacaktır. Bu müthiş bir şey. Çiftçimizi zenginleştirecek bir şey. Yeni havaalanı da devletimizin ve milletimizin gurur duyacağı bir proje. Tokat’ta inşallah ihracata dayalı tarımsal sanayi kurulacak. Biz buna inanıyoruz. Tokat Tarımın başkenti dedik. Kuzeyde tarım deyince akla Tokat gelecek. Yedi kıymetli ovasıyla Tokat tarımda parlayan bir yıldız olacak. Türkiye’nin sebze meyve ambarı tabiri caizse saklı bir cennet Tokat. Havalimanı yapıldığında Tokat’ın ürünlerini sadece Türkiye’ye değil inşallah yurtdışına da ihraç edeceğiz. Çalışkan insanları, azimli, istekli çiftçilerimiz var. Bu fabrikanın başarısı Tokat’ın, Turhal’ın, Turhallı hemşehrilerimizin başarısıdır. 
“FABRİKAYA VERİLEN DESTEK, TOKAT’A VERİLEN DESTEKTİR”
Her zaman Turhal Şeker Fabrikası’nın ve çalışanlarının yanındayız ve her zaman destek vereceğiz. Buraya verilen destek Tokat’a, Tokat’ın tarımına ve çiftçisine verilen destektir. İşin özü Tokat’ta biz büyük bir birliktelik sağladık. Bu birliktelik inşallah Türkiye’ye örnek olacak. Biz memleket ve millet sevgisiyle çalışıyoruz. Yılmak, yorgunluk göstermek yok. Memleket ve milletin geleceğine ve istikbaline inanarak aşkla, şefkatle, memleket ve millet sevdasıyla daha çok çalışacağız.” 
MİLLETVEKİLLERİ KAYSERİ ŞEKER’DEN MEMNUN
AK Parti Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan ve MHP Tokat Milletvekili Av. Yücel Bulut da yapmış oldukları konuşmalarda Turhal Şeker Fabrikası’nın Bölge tarımı için önemi yanında Kayseri Şeker’in Turhal Şeker’i almasından ve başarılı şekilde üretime devam etmesinde dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
AKAY: ŞEKER FABRİKASI VATANDIR
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, kampanya açılış konuşmasında; “Şeker Fabrikası Vatandır” diyenler, Evet Şeker Fabrikası Vatan olamaya devam edecek.“Şeker yoksa Turhal yok” diyenler, Şeker’de, Turhal’da daha güçlü olarak var ve var olmaya devam edecek.
Daha önce devletin olan şeker fabrikası Çiftçinin ve Milletin malı olarak daha başarılı bir şekilde çalışmaya bu bölgenin çiftçisinin, ekmek kapısı olmaya devam edecek” dedi.Başkan Akay konuşmasını şöyle sürdürdü; Turhal Şeker Kayseri Şeker bünyesinde üretim yapan, Cumhuriyetin 4. Şeker Fabrikası ünvanına sahip bu güzide kuruluş, Nisan 2018 tarihinde yapılan özelleştirme ihalesinde 569 Milyon TL bedelle Kayseri Şeker tarafından satın alınmış ve 7 Haziran 2018 tarihinde yapılan devir sözleşmesi ile tarafımızdan teslim alınmıştır.
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin katıldığı geçen seneki kampanya açılışında fabrikanın o günkü durumunu ifade etmek içim “ Uzaktan baktım yeşil türbe, içine girdim tövbe estağfirullah tövbe” demiştim. 
TURHAL ŞEKER, ÖZELLEŞTİRMENİN YÜZAKI
2018 yılı kampanyasına 2.5 ay gibi kısa bir sürede yoğun bir revizyon çalışmasıyla hazırlanmış ve geçen sene “Özelleştirmenin yüz akı” diye tabir ettiğimiz şekliyle başarılı bir kampanya dönemi yaşanmıştır. 
Bu başarı Kayseri Şeker’in bilgili, tecrübeli, özverili, kurumuna sevgi ile bağlı fedakar, çalışkan, personelinin ve bu bölgeden aramıza katılan değerli çalışma arkadaşlarımızın bir başarısıdır. Öncelikle hepsine huzurunuzda teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu bölge, geçmişte bir “Tekel Fabrikası” özelleştirmesi travması yaşanmıştı. Onun da etkisi ile Şeker Fabrikasının özelleşmesinin olumsuz sonuçlar doğuracağı endişesi ön plana çıkmıştı. 
Ama görüyorum ki bu bölgenin en başta çiftçisi, esnafı, bölge halkı, kamu görevlileri, sivil toplum kuruluşları, seçilmiş yerel yöneticileri, siyasetçileri hepsi Kayseri Şeker’i anladılar, niyetimizi, hedefimizi anladılar. Bizi buranın değerli bir parçası gibi gördüler sahiplendiler, hepsine, hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Artık Kayseri Şeker bir bütün olarak buranın değerli bir parçası oldu, bundan sonra da olmaya devam edecek.
ŞEKER FABRİKASI, TURHAL’IN LOKOMOTİFİ
Tokat ili geneli için ve özelinde Turhal için hayati öneme sahip bu fabrika, bu bölgede Tokat, Sivas, Amasya olmak üzere 3 il, 13 ilçe, 185 köyde 9 bölge müdürlüğümüzde 5 bin 472 çiftçi ailesi ile sözleşmeli şeker pancar üretimi gerçekleştirmektedir.
Kayseri Şeker bu üretimi gerçekleştirmek için geçen seneden beri önemli fedakârlıklara katlanmaktadır. Bu güne kadar peşinatla birlikte 314 Milyon TL fabrikanın alımı için özelleştirme idaresine ödeme yapılmıştır.
Bunun dışında malzeme, hizmet, yatırım, demirbaş ve diğer giderler için 98.470.000 TL, Personel giderleri için 45.070.000 TL olmak üzere toplam 143.540.000 TL ilave harcama yapılmıştır.
Çiftçilerimizin üretim faaliyetlerini desteklemek amacı ile Ayni ve nakdî avanslar verilmektedir. Bahar aylarından itibaren gübre, tohum, ilaç vb. ihtiyaçlar için 37.290.000 TL Evlerinin geçimi ve üretim ihtiyaçları içinse 35.020.000 TL olmak üzere toplam 72.310.000 TL avans uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamalar sadece Kayseri Şeker’in kendi çiftçilerine özel uygulamalarıdır. Faizden kurtarma avansının Türkiye’de başka bir örneği yoktur. Bunu çiftçilerimiz için sadece biz uyguluyoruz.
İşte bu uygulamalarla birlikte bu kampanya döneminde bu bölgedeki 5472 çiftçi ailesinin üreteceği 730.000 Ton şeker pancarı, fabrikamızda bugünden sonra işlenmeye başlayacak ve inşallah 90 gün durmaksızın çalışarak çarkları şevkle dönecek ve 100.000 Ton şeker üretilecektir. Şekerle birlikte 30 bin ton melas ve 200 bin ton’a yakın yaş küspe üretimi beklenmektedir.
İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI
Turhal Şeker Fabrikamızda bölgeler ve kantarlarla birlikte kampanya döneminde alınacak personel ile birlikte 1.100 kişi çalışacaktır. Kampanya işçisi 700 kişi, Fabrikanın kadrolu personeli ise 400 kişidir.Bu da göstermektedir ki; Turhal Şeker bu bölgenin istihdamda da önemli bir kalesidir ve bugünkü istihdam politikası geçmişten çok daha başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Bugün görüyoruz ki; çiftçimiz geçmişle kıyaslanamayacak şekilde üretime daha ilgili ve isteklidir. Şeker Pancarı üretimine ilgi ve talep her geçen gün artmaktadır. 
Geçen sene, tarihinde ilk defa durmadan kampanyasını tamamlama başarısını gösteren Turhal Şeker adeta bölge halkı ve bölge çiftçisi ile yeniden barışmıştır.Bu barışma ve kaynaşma kendiliğinden olmadı. Üretimle ilgili her türlü olumlu uygulamanın yanında Turhal Şeker olarak bu bölgenin bir parçası olmak adına, tarla programları, eğitim toplantıları, iftar sofraları gibi uygulamalarla her zaman çiftçimizle bir arada olmanın yanında bu bölgenin Sosyal ve Sportif etkinliklerinde de elimizden gelen katkıları sunmaya gayret gösteriyoruz. Aşure dağıtımından tutun da Koca Kavak Karakucak Güreşleri organizasyonunda Turhal Kaymakamımız ve Turhal Belediye Başkanlığımız ile birlikte katkı sunduk.
Ayrıca bu sene ilk olarak Kayseri’de bulunan KAYŞEV isimli Vakfımız vasıtası ile çiftçilerimizin üniversitede okuyan çocuklarına karşılıksız burs uygulamamızı da başlatıyoruz.
Geçen sene uygulamaya başladığımız ve çiftçilerimizde oldukça memnuniyet oluşturduğunu gördüğümüz Küspe uygulaması bu sene aynen devam edecek. Küspe avansını bu sene 80 TL/Ton olarak uygulayacağız. 15 Ekim tarihinde bu avans hesaplarınıza yatacak. Küspenin ortalama satış fiyatına göre oluşacak fark pancar bedelleri ile birlikte ödenecektir.
Bildiğiniz gibi Şeker Pancar fiyatı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 300 TL/Ton olarak açıklanmıştır. Bu Türk Şeker’in uygulayacağı fiyattır. Kayseri Şeker bilindiği gibi her sene 10 TL/Ton ilave fiyat uygulamaktadır. Buna göre bizim Şeker Pancarı fiyatı alış fiyatımız 310 TL/Ton olacaktır.
Bitmedi; randevuya uyum pirimi geçen sene başlatılmıştı. Devam edecek. 10 TL/Ton ile 6 TL/Ton arasında açıklanan takvime göre uygulanacaktır.
Bu çerçevede Pancar Bölge Müdürlüklerimiz daha etkili bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte, kantar yerlerimiz de çiftçilerimizin ürünlerini almaya devam etmektedir. Bazı bölge müdürlüklerimiz bünyesinde oluşturduğumuz Pandoğa Şirketimize ait satış noktaları vasıtası ile çiftçilerimize anında, ucuz ve kaliteli hizmet ve ürün sunma faaliyetimiz geliştirilerek devam edecektir. Çiftçilerimizin talebi doğrultusunda şeker ihtiyaçları karşılanacaktır. Ayrıca bu sene pancar toprağı çiftçiye yük olmaktan çıkarılacak ve iade edilmeyecektir.Bu Kampanya sonunda 235 Milyon TL pancar bedeli, 25 Milyon TL nakliye bedeli olmak üzere toplam 260 Milyon TL ödenmesi ön görülmektedir.
Şöyle geriye dönüp geriye baktığımızda 15 ay öncesi ile bugün arasında dünyalar kadar fark olduğunu görüyoruz. Necip Fazıl diyor ki; “ Dev eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak gerekir.” diyor. Büyük Kayseri Şeker ailesi olarak karıncalar gibi çalışıyoruz. Hep birlikte çalışmayı ibadet görerek çalışıyoruz. Hz. Ali; “ Zorluklara hükmeden kolaylıklara ulaşır.” buyuruyor.  Çiftçimiz için her türlü kolaylığı sağlamak için zorluklarla mücadele ediyoruz. Gayret bizden, başarı Allah’tandır. Bereketli olsun! Ülkemiz adına, çiftçimiz adına, hepimiz adına bereketli olsun. Allah kaza bela vermesin. Daha nice kampanyalarda ağız tadı ile buluşmak dileğiyle hepinizi Allah’a emanet ediyorum.
Yapılan konuşmaların ardından Turhal Şeker Fabrikasına pancar teslim eden ilk üç çiftçiye çeşitli ödüller verildi.Daha sonra Vali Dr. Ozan Balcı ve protokol mensupları tarafından kurdele kesilerek Turhal Şeker Fabrikası 86. Pancar Alım Kampanyası törenle başladı.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ