GELECEĞİMİZİN TEMİNATI

Okuduğunuz haber
DERNEKLERE YENİ BELGE DÜZENLEMESİ

Coşar muhtarlarla bir araya geldi

Anasayfa   /    Güncel    /    DERNEKLERE YENİ BELGE DÜZENLEMESİ

DERNEKLERE YENİ BELGE DÜZENLEMESİ

Yurtlu: “Dernek Gelirleri Alındı Belgesi” elektronik ortamda tutulup düzenlenebilecek

GÜNCEL      25 Kasim 2020 - 22:57     0

 DERNEKLERE YENİ BELGE DÜZENLEMESİ

Dernek yöneticilerine kolaylık sağlayan dijital dönüşüm ve teknolojik çalışmalar kapsamında, “Dernek Gelirleri Alındı Belgesi” elektronik ortamda tutulup düzenlenebilecek.
Derneklerin, aidat ve bağış gibi gelirlerin tahsilinde kullanılan ve basımevlerince basılan bildirim zorunluluğu bulunan belgeler hakkında açıklamalarda bulunan Yozgat İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hakkı Yurtlu “ Derneklere yapılan bağışların ve üye aidatlarının tahsilinde kullanılan alındı belgeleri fiziksel ortamın yanında, elektronik ortamda da kolay ve güvenli bir şekilde tutulup düzenlenebilecektir.” dedi.
Yurtlu açıklamasında “ Bastırılan alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları ile diğer baskı işlerinde kusur bulunup bulunmadığı, sayman üyece kontrol edilir. Kontrolde hatalı olduğu ortaya çıkan cilt veya formlar geri verilerek aynı miktarda yenisi bastırılır. Alındı belgeleri, matbaadan sayman üye tarafından bir tutanak ile teslim alınır. Bastırılan alındı belgesi ciltleri veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılması için bastırılan formların adedi ile seri ve sıra numaralarının, onbeş gün içinde basımevleri tarafından mülki idare amirliğine bildirilmesi zorunludur. Bu bildirim Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden elektronik ortamda da yapılabilir. Bastırılan alındı belgeleri matbaadan dernek saymanınca tutanakla teslim alınır. Dernek saymanı bu alındı belgelerinin dernek adına para toplama yetkili kişilere tesliminden, boş ve kullanılmış alındı belgelerinin saklanmasından sorumludur. Alındı belgelerinin, eski ve yeni saymanlar arasında tutanakla devir teslimi yapılır.
Tamamı kullanılmadığı halde herhangi bir nedenle iade edilen alındı belgelerinin kullanılmayan yaprakları tespit edilerek sayman ve iade eden kişi tarafından tutanak altına alınır. Bu şekilde iade edilen alındı belgesi ciltleri, gelir tahsil edecek başka bir kişiye verilebilir veya yaprakları üzerine büyük harflerle ve görünebilecek şekilde iptal yazılarak bir daha kullanılmaz. Form veya sürekli form şeklinde bastırılan alındı belgeleri de başlangıç ve bitiş numaraları elli asıl ve elli koçan yaprağını ihtiva edecek şekilde gruplandırılarak yukarıda belirtilen usule göre kaydedilir ve kullanılır. Alındı belgeleri, gelir tahsil etme görev ve yetkisine sahip bulunanlara, sayman üyelerce imza karşılığı verilir ve kullanıldıktan sonra imza karşılığı geri alınır. Alındı belgeleri, sabit boyalı sert veya sivri uçlu tükenmez kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur. Ödemede bulunana asıl yaprak koparılarak verilir, koçan kısmı ciltte bırakılır. Düzenleme sırasında hata yapılırsa, hatalı belge yaprağı ödemede bulunana verilmez. Asıl ve koçan yaprakların üzerine “İPTAL” ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakılır.
Form şeklinde bastırılan alındı belgeleri, elektronik sistemler aracılığıyla doldurulduktan sonra aslı ödemede bulunana verilir; sureti dosyasında muhafaza edilir. Söz konusu belgelerin basımında; uygulamada birlikteliğin sağlanması ve doğrulanması kapsamında şekil, ebat ve içeriklerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, basımevlerine de hatırlatmalarda bulunup format örneklerinin www.siviltoplum.gov.tr Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü www.siviltoplum.gov.tr adresinden ulaşabileceklerini söyledi.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ